Song-Sparrow-2

Song Sparrow

The Song Sparrow’s latin name is Melospiza melodia. It lives all over North America. Their preferred habitat is thickets, brush, marshes, gardens, fields, stream sides, and woodland edges.

The Song Sparrows breeding season is between late winter and early spring. Most of them are non-migratory, but some birds winter south. The Song Sparrow bird song (or Song Sparrow bird call) is like many other songbirds – the male uses its song to attract mates as well as defend its territory. The Song Sparrow’s population status is of least concern. It can be found at Coal Creek Farm year round.

Their diet consists of many insects, seeds, fruits, beetles, caterpillars, dragonflies, spiders, snails, and earthworms. The Song Sparrows nesting period is from 9-12 days.

Similar Posts

  • Rose-breasted Grosbeak

    The male Rose-breasted Grosbeak, boldly patterned in black, white, and rose, is easily identified. The drab, striped female, however, is more of a challenge, resembling a large sparrow or finch. To answer the question, do evening grosbeaks interact with rose-breasted grosbeaks? The answer is probably no. Rose-breasted Grosbeak tend to visit the south in the…

  • Indigo Bunting

    Indigo Bunting Sound The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and…

  • Ovenbird

    Ovenbird Sound The Ovenbird’s latin name is Seiurus aurocapilla. It lives in eastern North America, Central America, the Caribbean Islands, Florida, and northern South America. Their preferred habitat is closed-canopy forests, lower canopy, and the forest floor. The female Ovenbird builds its Ovenbird nest in thick leaf litter on the open forest floor at least…

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…

  • Northern Flicker

    The Northern Flicker’s latin name is Colaptes auratus. They are native to most of North America, parts of Central America, and the Cayman Islands. Their preferred habitat is open areas near trees, including woodlands, forest edges, groves, clearings, burnt areas, yards, parks, streamsides, mangroves, swamps, and marsh edges. The Northern Flicker bird breeds from March…