Yellow-Breasted-Chat-2-1-1

Yellow-Breasted Chat

The Yellow-Breasted Chat’s latin name is Icteria virens. It is found all throughout North America. The Yellow-Breasted Chat’s preferred habitat is dense shrubbery, farm fields, clearcuts, fencerows, forest openings, swamps, edges of ponds, and streams. They breed across the eastern United States and southern Canada, from New York to Iowa and south to Texas and North Florida. They winter in Central America and Mexico. The Yellow-Breasted Chat’s population is slightly declining. They come to Coal Creek Farm in mid-April and depart in late September. The Yellow-Breasted Chat’s mostly feed on insects, berries, including blackberries, and grapes. The Yellow-Breasted Chat is a large songbird. The night sounds of a Yellow Breasted Chat are a strange mix of cackles, clucks, whistles and hoots.

Similar Posts

  • American Crow

    Here are some interesting American Crow facts. The American Crow’s latin name is Corvus brachyrhynchos. It is a common bird found throughout most of North America. The American Crow habitat is farmland and grassland areas. They also thrive in suburban neighborhoods and urban parks as well as coastal areas. American Crows do not breed for four to…

  • Bobolink

    The Bobolink bird is a small New World blackbird and the only member of the Genus Dolichonyx. An old name for this species is the “rice bird”, from its tendency to feed on cultivated grains. Adults are 16–18cm. long with short finch-like bills and weigh about 28g. Adult males are mostly black with creamy napes…

  • Carolina Wren

    The Carolina Wren’s Latin name is Thryothorus ludovicianus. It is a resident of the eastern half of the United States of America, the extreme south of Canada, and the extreme northeast of Mexico. A Carolina Wren nest will most likely be found in the forest, brushy areas, overgrown farmland, swamps, suburban yards, and parks. They…

  • American Goldfinch

    Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up…