Eastern Wood Pewee

Eastern Wood Pewee

Eastern Wood Pewee Sound

The Eastern Wood Pewee latin name is Contopus virens. They can be found all over North America. Their preferred habitat is dense forests, forest edges, mature woodlands, orchards, riversides, shrubby areas and forest edges. The Eastern Wood Pewees breed from May through August. Eastern Wood Pewee eggs, which are laid three or four at a time, are white/translucent in color. These birds winter in South America, Central America, and the Caribbean. Their population is slightly declining but still of least concern.

The Eastern Wood Pewee can be found at Coal Creek Farm from April through October. The Eastern Wood Pewee call is a distinctive, slurred pee-a-wee call, which lasts about 1 second with the last note trailing off. Many times, there is confusion between an Eastern Wood Pewee vs. Eastern Phoebe. Eastern Phoebes have darker brown upper parts and no wing bars while Eastern Wood Pewees are grayer with grayish wingbars. The Eastern Wood Pewee diet consists of berries, flies, wasps, bees, winged ants, beetles, moths, grasshoppers, spiders, and millipedes. They are very small, weighing about 0.4-0.7 ounces.

Similar Posts

  • White-Breasted Nuthatch

    White-Breasted Nuthatch Sound The White-Breasted Nuthatch’s latin name is Sitta carolinensis. It lives all over North America. The White-Breasted Nuthatch’s preferred habitat is forests, woodlands, shady trees, along rivers, roads, and clearings. Their breeding season is between early May and mid June. White-Breasted Nuthatch eggs are very distinctive looking – usually heavily marked with light…

  • Eastern Kingbird

    The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status…

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…

  • Blue-throated Vireo

    The Blue-throated Vireo is a stocky small songbird with medium-length tail and fairly heavy, hooked bill and thick legs. It is a moss-green bird with a bluish-gray head and crisp white underparts. The face is set off by clean white “spectacles” and a throat. Blue-throated Vireos forage at middle heights in mature trees, where they…

  • Eastern Whip-Poor-Will

    What is a Whippoorwill?  Officially, it’s an Eastern Whip-poor-will and its latin name is Antrostomus vociferus. It lives in North America. Their preferred habitat is leafy woodlands, moist forests, and deciduous woodlands. The Eastern Whip-poor-will (also referred to as a Whippoorwill bird) breeds through May and June. They winter in southern parts. Their population is…