Tufted-Titmouse-1

Tufted Titmouse

Tufted Titmouse Sound

The Tufted Titmouse’s latin name is Baeolophus bicolor. It is a small songbird from North America. A Tufted Titmouse’s preferred habitat is woodlands, swamp, river basins, and city parks. They breed from March to May. The Tufted Titmouse range can be seen during their migration, which extends down the Atlantic coast from middle New England and as far south as southern Florida. Their population status is of least concern.

The Tufted Titmouse bird can be found at Coal Creek Farm year round. Their diet consists of insects, snails, seeds, berries, acorns, and beech nuts. The lifespan of the tufted Titmouse is approximately 2.1 years, though it can live for more than 10 years. A Tufted Titmouse call (also called a Tufted Titmouse sound or Tufted Titmouse song) is nasally and mechanical sounding. A scratchy, chickadee-like, tsee-day-day-day is the most common sound. If a Tufted Titmouse female believes her Tufted Titmouse nest may be in danger, she will make a harsh distress call that warns other titmice of the danger, while also protecting herself and her baby Tufted Titmouse.

Similar Posts

  • American Redstart

    The American Redstart’s latin name is Setophaga ruticilla. They live in North America, Central America, the West Indies, and northern South America. The American Redstart bird’s preferred habitat is river groves, mixed woodlands, roadside trees, stream banks, and ponds. They breed during the spring and summer. The American Redstart nest is a neat, cup-shaped creation that is…

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…

  • Carolina Wren

    The Carolina Wren’s Latin name is Thryothorus ludovicianus. It is a resident of the eastern half of the United States of America, the extreme south of Canada, and the extreme northeast of Mexico. A Carolina Wren nest will most likely be found in the forest, brushy areas, overgrown farmland, swamps, suburban yards, and parks. They…

  • Common Grackle

    The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the…

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…