Common-Grackle

Common Grackle

The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the male, the Common Grackle female builds a large, bulky nest of woody stems, leaves and grasses. After laying 4-6 eggs, and then incubating the eggs for 13-14 days, both parents tend to the baby Common Grackle until the juvenile Common Grackle fledge 18-20 days later.

The Common Grackle is considered a partial migrant throughout the southeastern part of North America, moving short distances between breeding and wintering sites. It is near threatened, and the population of the Common Grackle bird has dropped tremendously in the past few years. The Common Grackle can be found at Coal Creek Farm all year round. There are various Common Grackle sounds, but the most common is a harsh, creaky, half-whistled rasp. Some liken this Common Grackle call to “a rusty gate.” Common Grackles mostly eat different kinds of seeds, fruit, beetles, grasshoppers, caterpillars, spiders, crustaceans, fish, mice, mollusks, frogs, salamanders, and other birds. Common Grackles eat other birds’ eggs and chicks, as well as occasionally kill and eat other adult birds.

Similar Posts

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…

  • Ovenbird

    Ovenbird Sound The Ovenbird’s latin name is Seiurus aurocapilla. It lives in eastern North America, Central America, the Caribbean Islands, Florida, and northern South America. Their preferred habitat is closed-canopy forests, lower canopy, and the forest floor. The female Ovenbird builds its Ovenbird nest in thick leaf litter on the open forest floor at least…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…

  • Field Sparrow

    The Field Sparrow’s latin name is Spizella pusilla. They live in Canada and the Eastern and Southern United States. Their preferred habitat is forest edges, woodland openings, roadsides, open shrublands, and tree farms. The Field Sparrow breeds from April through August. They migrate south during the fall, to prepare for the winter. Their population status…