Great-Crested-Flycatcher-2

Great Crested Flycatcher

The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status is of least concern.

The Great Crested Flycatcher bird can be found at Coal Creek Farm throughout spring and summer. Their diet consists of mostly insects, including caterpillars, moths, butterflies, beetles, spiders, lizards, and fruits and berries. The Great Crested Flycatcher call is the same for both males and females. It consists of four basic daytime calls. The most characteristic and frequent call is a loud, penetrating whee-eep whistle that rises quickly and ends abruptly. The male Great Crested Flycatcher song is a three-part dawn song: two short, sweeping whistles and a low burry vibrato. They spend most of their time in treetops. A Great Crested Flycatcher nest contains shed snakeskin and other crinkly materials.

Similar Posts

  • Ovenbird

    Ovenbird Sound The Ovenbird’s latin name is Seiurus aurocapilla. It lives in eastern North America, Central America, the Caribbean Islands, Florida, and northern South America. Their preferred habitat is closed-canopy forests, lower canopy, and the forest floor. The female Ovenbird builds its Ovenbird nest in thick leaf litter on the open forest floor at least…

  • Wood Thrush

    Wood Thrush One of the most easily recognizable bird sounds is the Wood Thrush song, which is a flute-like ee-oh-lay. However, that is only the middle phrase of a three-part song. It learns the phrase from other Wood Thrush birds and sings several variants with 2 to 10 loud, clear notes. A male Wood Thrush…

  • Red-eyed Vireo

    Red-eyed Vireo Sound Here are some interesting Red-eyed Vireo facts. The Red-eyed Vireo’s latin name is Vireo olivaceus. They live in North America. Their preferred habitat is deciduous, mixed forests, urban parks, and dense canopy. The Red-eyed Vireo breeds from April through late September. They winter in South America. Their population status is of least…

  • Barn Swallow

    Ever wondered to yourself, what do Barn Swallows eat? Want to know how to get rid of Barn Swallows? Read on to learn some interesting Barn Swallow facts. The Barn Swallow’s latin name is Hirundo rustica. It is found in Europe, Asia, Africa and the Americas. Their preferred habitat is fields, marshes, plains, and large yards. The…

  • Grasshopper Sparrow

    The Grasshopper Sparrow, also known as the Florida Grasshopper Sparrow, is a small, short-tailed, flat-headed sparrow found in weedy grasslands. Here are some Grasshopper Sparrow facts about their appearance. They have warm, buffy coloration with a clean, unstreaked breast. Their back and wings are patterned with gray and rufous. They are easy to see when…