IMG_1550

Bobolink

The Bobolink bird is a small New World blackbird and the only member of the Genus Dolichonyx. An old name for this species is the “rice bird”, from its tendency to feed on cultivated grains. Adults are 16–18cm. long with short finch-like bills and weigh about 28g. Adult males are mostly black with creamy napes and white scapulars, lower backs and rumps. The female Bobolink is mostly light brown with black streaks on the back and flanks, and dark stripes on the head; their wings and tails are darker. The Bobolink nest can be found in the summer in North America and southern Canada, often wintering in South America. The Bobolink song is a metallic, bubbly, rambling song with a mixture of sharp high notes and buzzy low pitches. The Bobolink call is a pink sound all year round to communicate within flocks, and they have several additional calls during breeding season.

Similar Posts

  • Wood Duck

    Look up Wood Duck pictures online and you’ll quickly discover why some call it one of the most stunningly pretty of all waterfowl. Males are iridescent chestnut and green, with ornate patterns on nearly every feather. The female Wood Duck has a distinctive profile and delicate white pattern around the eye. A female Wood Duck…

  • Prarie Warbler

    The Prairie Warbler’s latin name is Setophaga discolor. They live in eastern North America. Their preferred habitat is flat plains, grasslands, and overgrown fields. The Prairie Warbler breeds from April through September. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. How do you tell the difference between a male and female…

  • Pileated Woodpecker

    The Pileated Woodpecker’s latin name is Dryocopus pileatus. It is native to North America. The Pileated Woodpecker’s preferred habitat is mature forests, heavily wooded parks, mature hardwood trees, and thick forests. Their breeding habitat is forested areas across Canada, the eastern United States, and parts of the Pacific Coast. Their breeding season is between March…

  • Northern Cardinal

    Here are some Northern Cardinal facts. The Northern Cardinal scientific name is Cardinalis cardinalis. It can be found in Southeastern Canada, Eastern United States, and South through Mexico. The Northern Cardinal habitat includes woodlands, gardens, shrublands, and wetlands. Northern Cardinals find a new mate every mating season. It is classified as least concern. Northern Cardinal…

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…