Mourning-Dove

Mourning Dove

The Mourning Dove’s latin name is Zenaida macroura. It can be found all over North America. The Mourning Dove’s preferred habitat is farms, open woods, roadsides, grasslands, forest clearings, farmland, suburbs, prairies, and deserts. What is the Mourning Dove symbolism? In general, they symbolize peace. It is believed that when you see a Mourning Dove in flight, it is telling you to be free of emotional burdens and find peace and love. Their breeding season is from early April to late July. Do Mourning Doves migrate? They migrate north during March through May.

The Mourning Dove’s population status is of least concern. They can be found at Coal Creek Farm year round. What do Mourning Doves eat? Their diet consists almost exclusively of seeds, which make up 99% of their diet. They will also eat snails and insects. What is the Mourning Dove lifespan? The average lifespan is approximately a year and a half. When you hear a Coo – the Mourning Dove sound that signals the beginning of nesting season – both the male and the female will begin building the Mourning Dove nest. The female will lay 2 white Mourning Dove eggs that are incubated for 14-15 days, at which time the baby Mourning Doves will appear.

Similar Posts

  • Eastern Kingbird

    The Eastern Kingbird’s latin name is Tyrannus tyrannus. It is native to North America. The preferred Eastern Kingbird habitat is clearings, grassland, farmland, tropical forests, and river edges. Eastern Kingbirds breed from April to June. The Eastern Kingbird migration track takes them to South America in the winter, especially the tropical parts. Their population status…

  • American Goldfinch

    Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up…

  • Eastern Meadowlark

    The Eastern Meadowlark’s latin name is Sturnella magna. They are found in eastern North America and South America. Their preferred habitat is grasslands, open savannas, and prairies. The Eastern Meadowlark breeds from March through August. An Eastern Meadowlark nest is built in well-concealed areas on the ground, often in a shallow depression and usually in…

  • Blue Jay

    Blue Jay Sound The Blue Jay’s latin name is Cyanocitta cristata. They are native to eastern and central North America. Their preferred habitat is all kinds of forests, oak trees, forest edges, urban areas, suburban areas, and where there are bird feeders. A female Blue Jay bird can most often be found with its baby Blue Jay…

  • Northern Flicker

    The Northern Flicker’s latin name is Colaptes auratus. They are native to most of North America, parts of Central America, and the Cayman Islands. Their preferred habitat is open areas near trees, including woodlands, forest edges, groves, clearings, burnt areas, yards, parks, streamsides, mangroves, swamps, and marsh edges. The Northern Flicker bird breeds from March…