Northern Cardinal bird sitting on a tree branch

Northern Cardinal

Here are some Northern Cardinal facts. The Northern Cardinal scientific name is Cardinalis cardinalis. It can be found in Southeastern Canada, Eastern United States, and South through Mexico. The Northern Cardinal habitat includes woodlands, gardens, shrublands, and wetlands. Northern Cardinals find a new mate every mating season. It is classified as least concern. Northern Cardinal birds do not migrate, and can be found at Coal Creek farm year round. Their diet consists of weeds, sunflower seeds, grains, fruits, and some insects. The bowl-shaped nest of the Northern Cardinal is constructed of leaves, stems and twigs and usually has soft grass on the inside.

The female Northern Cardinal deposits about three Northern Cardinal eggs into the nest, sitting on them for 11-13 days. The baby Northern Cardinal chicks will hatch and leave the nest in another 7-13 days. The Northern Cardinal call is a distinct alarm sound…a short metallic chip sound. This call is often given by the male Northern Cardinal in order to give warning to the female, any nestlings and any juvenile Northern Cardinal in the area. The Northern Cardinal’s average lifespan is 3 years.

Similar Posts

  • Downy Woodpecker

    Here are some interesting Down Woodpecker facts. The Downy Woodpecker’s latin name is Dryobates pubescens. They live all over North America. Their preferred habitat is forests, woodlots, willows, river groves, orchards, suburban yards, and deciduous trees. The female Downy Woodpecker and the male Downy Woodpecker take turns drumming loudly on dead limbs. When you look…

  • Grasshopper Sparrow

    The Grasshopper Sparrow, also known as the Florida Grasshopper Sparrow, is a small, short-tailed, flat-headed sparrow found in weedy grasslands. Here are some Grasshopper Sparrow facts about their appearance. They have warm, buffy coloration with a clean, unstreaked breast. Their back and wings are patterned with gray and rufous. They are easy to see when…

  • Eastern Bluebird

    The Eastern Bluebird’s Latin name is Sialia sialis. They are found east of the Rocky Mountains, southern Canada to the Gulf of Mexico, and southeastern Arizona to Nicaragua. An Eastern Bluebird nest will most likely be found in open country, pine savannas, ponds, open woodlands, and forest openings. These areas are the preferred Eastern Bluebird…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…