IMG_1549

Blue-throated Vireo

The Blue-throated Vireo is a stocky small songbird with medium-length tail and fairly heavy, hooked bill and thick legs. It is a moss-green bird with a bluish-gray head and crisp white underparts. The face is set off by clean white “spectacles” and a throat. Blue-throated Vireos forage at middle heights in mature trees, where they move slowly from branch to branch, searching for insects. Many people like to compare the song of the Yellow-throated Vireo to the Blue-throated Vireo. Yellow-throated Vireos sing a broken series of 2- and 3-syllable phrases as if saying “three eigh”. Between bursts of “three eight”, they pause for a second or longer. Some describe the song as a Vireo with a sore throat. The Blue-throated Vireo sings a querulous song that can be rendered as teeyay, tayah, taweeto, teeaytoay, toowip (or “hear me, see me, here I am.”)

Similar Posts

  • Wood Duck

    Look up Wood Duck pictures online and you’ll quickly discover why some call it one of the most stunningly pretty of all waterfowl. Males are iridescent chestnut and green, with ornate patterns on nearly every feather. The female Wood Duck has a distinctive profile and delicate white pattern around the eye. A female Wood Duck…

  • Indigo Bunting

    Indigo Bunting Sound The Indigo Bunting’s latin name is Passerina cyanea. The Indigo Bunting bird can be found throughout North America and South America. It’s preferred habitat is farmland, brushy forest edges, and open woodland. The Indigo Bunting breeds during the summer. Their migration ranges from southern Canada to northern Florida during the summer, and…

  • Eastern Phoebe

    The Eastern Phoebe’s latin name is Sayornis phoebe. It lives in Eastern North America. The Eastern Phoebe’s preferred habitat is woodlands, woody vegetation, forest edges, and closed forests. Their breeding season starts in March and ends in October. The Eastern Phoebe bird migrates south from September through November. Their population is slowly increasing. They are…

  • Pileated Woodpecker

    The Pileated Woodpecker’s latin name is Dryocopus pileatus. It is native to North America. The Pileated Woodpecker’s preferred habitat is mature forests, heavily wooded parks, mature hardwood trees, and thick forests. Their breeding habitat is forested areas across Canada, the eastern United States, and parts of the Pacific Coast. Their breeding season is between March…

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…

  • Brown Thrasher

    The Brown Thrasher’s latin name is Toxostoma rufum. It can be found all over the United States and Canada. Their preferred habitat is shrubby vegetation, overgrown fields, and vast plains. The Brown Thrasher breeds from February to June. In the winter, they migrate up North. Their population status is of least concern. The Brown Thrasher…