Eastern Whip-Poor-Will sitting on brush

Eastern Whip-Poor-Will

What is a Whippoorwill?  Officially, it’s an Eastern Whip-poor-will and its latin name is Antrostomus vociferus. It lives in North America. Their preferred habitat is leafy woodlands, moist forests, and deciduous woodlands. The Eastern Whip-poor-will (also referred to as a Whippoorwill bird) breeds through May and June. They winter in southern parts. Their population is nearly threatened. The Eastern Whip-poor-will can be found at Coal Creek Farm from late February through early August.

What does a Whippoorwill sound like? The male Whippoorwill sound (also referred to as a Whippoorwill call or Whippoorwill song) is an emphatic, chanted whip-poor-will, sometimes repeated for hours on end. Their diet consists of mostly insects, especially moths, beetles, mosquitoes, and many others. At dusk, they fly over livestock to feed on insects that swarm over the animals. What does a Whippoorwill look like? They are medium-sized birds with a large, rounded head and a stout chest that tapers to a long tail and wings, giving them a distinctly front-heavy look.

Similar Posts

  • Scarlet Tanager

    Scarlet Tanager Sound The Scarlet Tanager’s latin name is Piranga olivacea. They can be found all over America. Their preferred habitat is large forests, deciduous trees, and on top branches of large trees. The Scarlet Tanager breeds from May through June. They winter in southern areas. Their population status is of least concern. The Scarlet…

  • Common Grackle

    The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the…

  • Eastern Towhee

    Eastern Towhee Sound The Eastern Towhee’s Latin name is Pipilo erythrophthalmus. It is found all over North America, especially Eastern America. The Eastern Towhee’s preferred habitat is bushy areas, shrubs, forest edges, overgrown fields and woodlands, scrubby backyards or thickets. Their breeding season starts in spring and ends in late summer. The female Eastern Towhee…

  • Red-eyed Vireo

    Red-eyed Vireo Sound Here are some interesting Red-eyed Vireo facts. The Red-eyed Vireo’s latin name is Vireo olivaceus. They live in North America. Their preferred habitat is deciduous, mixed forests, urban parks, and dense canopy. The Red-eyed Vireo breeds from April through late September. They winter in South America. Their population status is of least…

  • Carolina Chickadee

    Carolina Chickadee Sound The Carolina Chickadee’s latin name is Poecile carolinensis. They can be found throughout Southern and Eastern North America. Its preferred habitat is forest, pine woods, oak leafy trees, and low elevation mountains. The Carolina Chickadee breeds from late winter through late summer. What are the Carolina Chickadee nesting habits? A nesting female…

  • Yellow-Billed Cuckoo

    Yellow-Billed Cuckoo The Yellow-Billed Cuckoo’s latin name is Coccyzus americanus. They live in North America. The preferred Yellow Billed Cuckoo habitat is forested stream-sides, cottonwoods, willows, and open woodlands. The Yellow-Billed Cuckoo (also called the Western Yellow Billed Cuckoo) breeds in the summer. They migrate to South America in the winter. Their population status is…