Black and white warbler on a tree

Black-and-White Warbler

Black-and-White Warbler Sound

The Black-and-White Warbler’s latin name is Mniotilta varia. They breed in northern and eastern North America. Their preferred habitat is deciduous and mixed forests. The Black-and-White Warbler breeds from April through August. They winter in Florida, northern South America, Central America, and the West Indies. They very rarely vagrant to western Europe. The Black and White Warbler song is one of the first signs that spring has arrived. Its population status is of least concern. If you look online for Black and White Warbler photos (or a Black and White Warbler picture) it quickly becomes obvious why they are named as they are, with their striped bundle of black and white feathers. They can be found at Coal Creek Farm from late March through early October. Their diet consists of insects, lepidopteran, larvae, beetles, ants, and spiders. The Black-and-White Warbler can climb in any direction.

Similar Posts

  • Eastern Phoebe

    The Eastern Phoebe’s latin name is Sayornis phoebe. It lives in Eastern North America. The Eastern Phoebe’s preferred habitat is woodlands, woody vegetation, forest edges, and closed forests. Their breeding season starts in March and ends in October. The Eastern Phoebe bird migrates south from September through November. Their population is slowly increasing. They are…

  • Mourning Dove

    The Mourning Dove’s latin name is Zenaida macroura. It can be found all over North America. The Mourning Dove’s preferred habitat is farms, open woods, roadsides, grasslands, forest clearings, farmland, suburbs, prairies, and deserts. What is the Mourning Dove symbolism? In general, they symbolize peace. It is believed that when you see a Mourning Dove…

  • Carolina Chickadee

    Carolina Chickadee Sound The Carolina Chickadee’s latin name is Poecile carolinensis. They can be found throughout Southern and Eastern North America. Its preferred habitat is forest, pine woods, oak leafy trees, and low elevation mountains. The Carolina Chickadee breeds from late winter through late summer. What are the Carolina Chickadee nesting habits? A nesting female…

  • Eastern Meadowlark

    The Eastern Meadowlark’s latin name is Sturnella magna. They are found in eastern North America and South America. Their preferred habitat is grasslands, open savannas, and prairies. The Eastern Meadowlark breeds from March through August. An Eastern Meadowlark nest is built in well-concealed areas on the ground, often in a shallow depression and usually in…

  • Great Crested Flycatcher

    The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status…