Carolina Chickadee sitting on a branch

Carolina Chickadee

Carolina Chickadee Sound

The Carolina Chickadee’s latin name is Poecile carolinensis. They can be found throughout Southern and Eastern North America. Its preferred habitat is forest, pine woods, oak leafy trees, and low elevation mountains. The Carolina Chickadee breeds from late winter through late summer.

What are the Carolina Chickadee nesting habits? A nesting female will sleep in the nest while males sleep in a nearby sheltered branch in a tree, vine or shrub. The average Carolina Chickadee nest holds about 6 eggs and those Carolina Chickadee eggs are very, very small! And just 16 days after hatching, a baby Carolina Chickadee leaves the nest for the first time. They migrate south-west. Their population status is of low concern.

What is the Carolina Chickadee song? The Carolina Chickadee song is a four note fee-bee-fee-bay song. The Carolina Chickadee call is the familiar chick-a-dee-dee-dee, which gave this bird its name. The Carolina Chickadee can be found on Coal Creek Farm all year round. Their diet consists of mostly insects, spiders, seeds, berries, and fruits.

Similar Posts

  • Eastern Whip-Poor-Will

    What is a Whippoorwill?  Officially, it’s an Eastern Whip-poor-will and its latin name is Antrostomus vociferus. It lives in North America. Their preferred habitat is leafy woodlands, moist forests, and deciduous woodlands. The Eastern Whip-poor-will (also referred to as a Whippoorwill bird) breeds through May and June. They winter in southern parts. Their population is…

  • Great Crested Flycatcher

    The Great Crested Flycatcher’s latin name is Myiarchus crinitus. The Great Crested Flycatcher range is all over North America. Their preferred habitat is deciduous forests, forest edges, clearings, and woodlands. Great Crested Flycatcher’s breed from May through July. The Great Crested Flycatcher migration patterns take them to southern areas in the winter. Their population status…

  • American Goldfinch

    Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up…

  • Killdeer

    The Killdeer bird’s latin name is Charadrius vociferus. They can be found all over the Americas. Their preferred habitat are savannas, deciduous forests, shorelines, open areas, and pastures. The best time to find baby Killdeer is during its breeding months, which are from March through August. They winter in southern parts. Their population status is…

  • Orchard Oriole

    The Orchard Oriole’s latin name is Icterus spurius. They live around most of North America. Their preferred habitat is deciduous trees, river edges, orchards, forest edges, clearings, and brushy areas. The Orchard Oriole breeds from May through August. The female Orchard Oriole builds her nest in a variety of tree species, including maple, ash, cottonwood…