Hooded Warbler in bushes

Hooded Warbler

Hooded Warbler Sound

The Hooded Warbler’s latin name is Setophaga citrina. They live in eastern North America, Central America, and the West Indies. The preferred Hooded Warbler habitat is hardwood forests, wooded swamps, lowland areas, and stream edges. The Hooded Warbler (including one of the most common Hooded Warblers, the Grey Hooded Warbler) breeds from April to October, which is the same time period that they can be found on Coal Creek Farm. They winter in southern areas, like Central America and Mexico.

If you look up a Hooded Warbler photo or look for Hooded Warbler images, you’ll definitely notice the Hooded Warbler feather color – a combination of greenish upperparts, yellow underparts and conspicuous white outer tail feathers. It’s a very striking bird. Their population status is of least concern. Their diet consists of many insects, including caterpillars, grasshoppers, moths, beetles, flies, spiders, and many others. The Hooded Warbler song is an emphatic and loud ringing sound. Only males are thought to sing. The primary song consists of 4-5 notes – a clear weeta-weeta-weet-tee-o, which some interpret as “Richie Rich, I’m right here.”

The Eastern Wood Pewee can be found at Coal Creek Farm from April through October. The Eastern Wood Pewee call is a distinctive, slurred pee-a-wee call, which lasts about 1 second with the last note trailing off. Many times, there is confusion between an Eastern Wood Pewee vs. Eastern Phoebe. Eastern Phoebes have darker brown upper parts and no wing bars while Eastern Wood Pewees are grayer with grayish wingbars. The Eastern Wood Pewee diet consists of berries, flies, wasps, bees, winged ants, beetles, moths, grasshoppers, spiders, and millipedes. They are very small, weighing about 0.4-0.7 ounces.

Similar Posts

  • Dickissel

    The Dickcissel’s latin name is Spiza americana. They live in America. The preferred Dickcissel habitat is grassy fields, meadows, and forest edges. The Dickcissel bird breeds in the spring and summer. They winter in northern South America. Their population status is of least concern. The Dickcissel can be found at Coal Creek Farm from May…

  • Red-Bellied Woodpecker

    The Red-Bellied Woodpecker’s latin name Melanerpes carolinus. It is found all over North America but especially eastern North America. The Red-Bellied Woodpecker’s preferred habitat is open forests, forest edges, clearings, groves of trees, farm country, swamps, and riverside woods. They breed in late winter and nest between March and early May. Although the Red-Bellied Woodpecker…

  • Orchard Oriole

    The Orchard Oriole’s latin name is Icterus spurius. They live around most of North America. Their preferred habitat is deciduous trees, river edges, orchards, forest edges, clearings, and brushy areas. The Orchard Oriole breeds from May through August. The female Orchard Oriole builds her nest in a variety of tree species, including maple, ash, cottonwood…

  • Barn Swallow

    Ever wondered to yourself, what do Barn Swallows eat? Want to know how to get rid of Barn Swallows? Read on to learn some interesting Barn Swallow facts. The Barn Swallow’s latin name is Hirundo rustica. It is found in Europe, Asia, Africa and the Americas. Their preferred habitat is fields, marshes, plains, and large yards. The…

  • American Crow

    Here are some interesting American Crow facts. The American Crow’s latin name is Corvus brachyrhynchos. It is a common bird found throughout most of North America. The American Crow habitat is farmland and grassland areas. They also thrive in suburban neighborhoods and urban parks as well as coastal areas. American Crows do not breed for four to…

  • Black-and-White Warbler

    Black-and-White Warbler Sound The Black-and-White Warbler’s latin name is Mniotilta varia. They breed in northern and eastern North America. Their preferred habitat is deciduous and mixed forests. The Black-and-White Warbler breeds from April through August. They winter in Florida, northern South America, Central America, and the West Indies. They very rarely vagrant to western Europe. The Black…