Chipping-Sparrow-scaled

Chipping Sparrow

The Chipping Sparrow’s latin name is Spizella passerina. It can be found throughout North America. Their preferred habitat is open woodlands, forest edges, shrubs, and orchards. The Chipping Sparrow’s breeding season is from April through July. They winter in the South. Some of the most popular online searches related to this bird are for Chipping Sparrow North Carolina birds and Chipping Sparrow birds of Pennsylvania, because the Chipping Sparrow is one of the most common birds found in these two states.

Their population is slowly declining but still of least concern. The Chipping Sparrow bird can be found all throughout the summer at Coal Creek Farm. Their diet consists of grasshoppers, caterpillars, beetles, leafhoppers, spiders, grass, weeds, and grain. The Chipping Sparrow lifespan is about 9 years. Their population is about 1 billion.

Similar Posts

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…

  • Ovenbird

    Ovenbird Sound The Ovenbird’s latin name is Seiurus aurocapilla. It lives in eastern North America, Central America, the Caribbean Islands, Florida, and northern South America. Their preferred habitat is closed-canopy forests, lower canopy, and the forest floor. The female Ovenbird builds its Ovenbird nest in thick leaf litter on the open forest floor at least…

  • Blue-throated Vireo

    The Blue-throated Vireo is a stocky small songbird with medium-length tail and fairly heavy, hooked bill and thick legs. It is a moss-green bird with a bluish-gray head and crisp white underparts. The face is set off by clean white “spectacles” and a throat. Blue-throated Vireos forage at middle heights in mature trees, where they…

  • Prarie Warbler

    The Prairie Warbler’s latin name is Setophaga discolor. They live in eastern North America. Their preferred habitat is flat plains, grasslands, and overgrown fields. The Prairie Warbler breeds from April through September. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. How do you tell the difference between a male and female…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…