American-Goldfinch-1

American Goldfinch

Here are some interesting American Goldfinch facts. The American Goldfinch’s Latin name is Spinus tristis. It is found all over North America. The American Goldfinch prefers open country, such as fields, meadows, and plains, as well as roadsides, gardens, and orchards. They breed around June or July. The American Goldfinch nest is built by the female, up to 30 feet off of the ground. The female will lay and incubate 4-6 eggs, producing one brood per year. The baby American Goldfinch will hatch roughly two weeks after incubation begins and leave the nest after only one week. The American Goldfinch migrates randomly. Sometimes South, sometimes North, sometimes in spring, sometimes in winter. Usually, migration happens during the daytime.

The American Goldfinch’s population status is of least concern because the population is rising. They can be found at Coal Creek Farm year-round. The American Goldfinch’s diet consists of seeds, weeds, grasses, bark, and small twigs. The male American Goldfinch is known for its bright yellow color, which is produced by the pigment in the seeds and plants they eat. The most common American Goldfinch call is its contact call, given in flight. It sounds like the bird is quietly saying po-ta-to-chip with a very even cadence. When the American Goldfinch sound is very harsh, it usually means that the bird is in feeding flocks or at the nest.

Similar Posts

  • Common Grackle

    The Common Grackle’s latin name is Quiscalus quiscula. Common Grackles are found in most of North America, east of the Rocky Mountains. Common Grackles preferred habitats are wet, open woodland and marshes as well as parks, suburbs, and agricultural fields. It breeds across all of North America during the winter. With no assistance from the…

  • Downy Woodpecker

    Here are some interesting Down Woodpecker facts. The Downy Woodpecker’s latin name is Dryobates pubescens. They live all over North America. Their preferred habitat is forests, woodlots, willows, river groves, orchards, suburban yards, and deciduous trees. The female Downy Woodpecker and the male Downy Woodpecker take turns drumming loudly on dead limbs. When you look…

  • Blue Jay

    Blue Jay Sound The Blue Jay’s latin name is Cyanocitta cristata. They are native to eastern and central North America. Their preferred habitat is all kinds of forests, oak trees, forest edges, urban areas, suburban areas, and where there are bird feeders. A female Blue Jay bird can most often be found with its baby Blue Jay…

  • Red-eyed Vireo

    Red-eyed Vireo Sound Here are some interesting Red-eyed Vireo facts. The Red-eyed Vireo’s latin name is Vireo olivaceus. They live in North America. Their preferred habitat is deciduous, mixed forests, urban parks, and dense canopy. The Red-eyed Vireo breeds from April through late September. They winter in South America. Their population status is of least…

  • Eastern Meadowlark

    The Eastern Meadowlark’s latin name is Sturnella magna. They are found in eastern North America and South America. Their preferred habitat is grasslands, open savannas, and prairies. The Eastern Meadowlark breeds from March through August. An Eastern Meadowlark nest is built in well-concealed areas on the ground, often in a shallow depression and usually in…

  • Brown-Headed Cowbird

    Brown-Headed Cowbird Sound The Brown-headed Cowbird’s latin name is molothrus ater. They are native to subtropical North America. Their preferred habitat is fields, pastures, meadows, forest edges, lawns, and other open habitats. A Brown headed Cowbird call (or Brown headed Cowbird sound) is a variety of whistles, clicking and chattering calls. Females make a distinctive…