Turkey-Vulture

Turkey Vulture

The Turkey Vulture’s latin name is Cathartes aura. It lives in North and South America. Its preferred habitat is open forests, farmlands, and low-elevation mountains. When trying to identify the Turkey Vulture size, it is safe to say it is large – around 30 inches long. And a Turkey Vulture wingspan is even larger – nearly 70 inches wide. They breed from March to June. Turkey Vultures are partially migratory and migrate in flocks. Their population status is of least concern. They can be found at Coal Creek Farm year round. They lack the vocal organs to make proper songs. Most of the Turkey Vulture sounds come down to a form of low, guttural hisses made when they are irritated or vying for a better spot on a carcass.

Turkey Vultures’ diet consists of dead birds, reptiles, amphibians, and invertebrates. They lay their eggs on the ground, and do not make a nest. After mating, the female will lay two eggs. Both the female and the male will incubate the eggs, which hatch after around a month. The baby Turkey Vultures will learn how to fly and begin searching for their own food at around three months old. At that time, the juvenile Turkey Vultures will leave the nest.

Similar Posts

  • Prarie Warbler

    The Prairie Warbler’s latin name is Setophaga discolor. They live in eastern North America. Their preferred habitat is flat plains, grasslands, and overgrown fields. The Prairie Warbler breeds from April through September. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. How do you tell the difference between a male and female…

  • The Osprey

    The question, “What is an Osprey bird?” has many answers. For example, the Osprey’s latin name is Pandion haliaetus. It is found on all continents except Antarctica. The Osprey’s preferred habitat is ponds, lakes, river, and marshes bordered by trees. They usually lay eggs in April or May. The female Osprey bird lays 2-3 eggs…

  • Rose-breasted Grosbeak

    The male Rose-breasted Grosbeak, boldly patterned in black, white, and rose, is easily identified. The drab, striped female, however, is more of a challenge, resembling a large sparrow or finch. To answer the question, do evening grosbeaks interact with rose-breasted grosbeaks? The answer is probably no. Rose-breasted Grosbeak tend to visit the south in the…

  • Orchard Oriole

    The Orchard Oriole’s latin name is Icterus spurius. They live around most of North America. Their preferred habitat is deciduous trees, river edges, orchards, forest edges, clearings, and brushy areas. The Orchard Oriole breeds from May through August. The female Orchard Oriole builds her nest in a variety of tree species, including maple, ash, cottonwood…

  • Canadian Geese

    Are Canadian Geese protected? Are Canadian geese endangered? No to both. Do Canadian Geese mate for life? Yes. What do Canadian Geese eat? Keep reading… The Latin name for Canadian Goose’s Branta canadensis. They are native to North America, and occasionally reach northern Europe. Their preferred habitat is tundra, and marshes. The Canadian Geese breed…