Downy-Woodpecker

Downy Woodpecker

Here are some interesting Down Woodpecker facts. The Downy Woodpecker’s latin name is Dryobates pubescens. They live all over North America. Their preferred habitat is forests, woodlots, willows, river groves, orchards, suburban yards, and deciduous trees. The female Downy Woodpecker and the male Downy Woodpecker take turns drumming loudly on dead limbs. When you look at a picture of a Downy Woodpecker, you’ll notice one thing very quickly. They are small. They are the smallest woodpecker in North America at around six inches in length. It’s this small size that can help differentiate between a Downy vs. Hairy Woodpecker. The Hairy Woodpecker is about 3 inches larger than its smaller cousin.

The Downy Woodpecker breeds from March to June. A typical clutch size is from 4-8 tiny eggs, which are incubated over a 12-day period. Afterward, the baby Downy Woodpecker remains home for another 18-21 days. A pair of woodpeckers will only produce one brood per year. They winter in southern areas. Their population status is of least concern. There are several Downy Woodpecker sounds, including a short pik call. This specific Downy Woodpecker call may actually help identify this bird from other woodpeckers. The Downy Woodpecker can be found at Coal Creek Farm year round. Their diet consists of mostly insects, especially beetles, and ants, wasps, caterpillars, seeds, and berries.

Similar Posts

  • Grasshopper Sparrow

    The Grasshopper Sparrow, also known as the Florida Grasshopper Sparrow, is a small, short-tailed, flat-headed sparrow found in weedy grasslands. Here are some Grasshopper Sparrow facts about their appearance. They have warm, buffy coloration with a clean, unstreaked breast. Their back and wings are patterned with gray and rufous. They are easy to see when…

  • Prarie Warbler

    The Prairie Warbler’s latin name is Setophaga discolor. They live in eastern North America. Their preferred habitat is flat plains, grasslands, and overgrown fields. The Prairie Warbler breeds from April through September. They winter in southern parts. Their population status is of least concern. How do you tell the difference between a male and female…

  • Rose-breasted Grosbeak

    The male Rose-breasted Grosbeak, boldly patterned in black, white, and rose, is easily identified. The drab, striped female, however, is more of a challenge, resembling a large sparrow or finch. To answer the question, do evening grosbeaks interact with rose-breasted grosbeaks? The answer is probably no. Rose-breasted Grosbeak tend to visit the south in the…

  • Mourning Dove

    The Mourning Dove’s latin name is Zenaida macroura. It can be found all over North America. The Mourning Dove’s preferred habitat is farms, open woods, roadsides, grasslands, forest clearings, farmland, suburbs, prairies, and deserts. What is the Mourning Dove symbolism? In general, they symbolize peace. It is believed that when you see a Mourning Dove…

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…

  • Northern Bobwhite

    The Northern Bobwhite, Virginia Quail or (in its home range) Northern Bobwhite Quail (Colinus virginianus) is a ground-dwelling bird native to Canada, the United States, Mexico and the Caribbean. The preferred Northern Bobwhite habitat is open pine forests, overgrown fields, shrubby areas and grasslands. These birds respond well to areas managed with prescribed fire –…