Northern Cardinal bird sitting on a tree branch

Northern Cardinal

Here are some Northern Cardinal facts. The Northern Cardinal scientific name is Cardinalis cardinalis. It can be found in Southeastern Canada, Eastern United States, and South through Mexico. The Northern Cardinal habitat includes woodlands, gardens, shrublands, and wetlands. Northern Cardinals find a new mate every mating season. It is classified as least concern. Northern Cardinal birds do not migrate, and can be found at Coal Creek farm year round. Their diet consists of weeds, sunflower seeds, grains, fruits, and some insects. The bowl-shaped nest of the Northern Cardinal is constructed of leaves, stems and twigs and usually has soft grass on the inside.

The female Northern Cardinal deposits about three Northern Cardinal eggs into the nest, sitting on them for 11-13 days. The baby Northern Cardinal chicks will hatch and leave the nest in another 7-13 days. The Northern Cardinal call is a distinct alarm sound…a short metallic chip sound. This call is often given by the male Northern Cardinal in order to give warning to the female, any nestlings and any juvenile Northern Cardinal in the area. The Northern Cardinal’s average lifespan is 3 years.

Similar Posts

  • The Osprey

    The question, “What is an Osprey bird?” has many answers. For example, the Osprey’s latin name is Pandion haliaetus. It is found on all continents except Antarctica. The Osprey’s preferred habitat is ponds, lakes, river, and marshes bordered by trees. They usually lay eggs in April or May. The female Osprey bird lays 2-3 eggs…

  • Tufted Titmouse

    Tufted Titmouse Sound The Tufted Titmouse’s latin name is Baeolophus bicolor. It is a small songbird from North America. A Tufted Titmouse’s preferred habitat is woodlands, swamp, river basins, and city parks. They breed from March to May. The Tufted Titmouse range can be seen during their migration, which extends down the Atlantic coast from…

  • House Finch

    The House Finch’s Latin name is Haemorhous mexicanus. It is native to western North America. If you are looking for a House Finch nest, look in its preferred habitat, which is dry desert, desert grasslands, oak savannas, stramsides, and open forests. If you’re looking for House Finch eggs and House Finch babies, look for them…

  • Blue-Grey Gnatcatcher

    The Blue-Gray Gnatcatcher’s latin name is Polioptila caerulea. It lives in all parts of North America. Their preferred habitat is shrublands, mature forests, tropical forests, lakeside habitats, and forest edges. The Blue-Gray Gnatcatcher’s breeding season is all throughout summer. Both parents participate in the building of the Blue Grey Gnatcatcher nest, which is cone-shaped and built on…